Minkälaista on luomuruoka?
Luomu käsitteenä tarkoittaa tuotantotapaa, jossa kasveja ja peltoa viljellään luonnon omilla ehdoilla. Viljelymenetelmät, tuotantoeläinten kasvatus ja elintarvikkeiden valmistaminen tapahtuu aina luonnonmukaisten menetelmien avulla. Käytännössä koko kyseinen elintarvikeketju on luonnonmukainen aina pellolta ja puutarhasta kauppaan asti. Luomuviljely on tärkeä osa kestävän kehityksen periaatetta. Kyseiseen periaatteeseen lasketaan mukaan kaikki aina luomuviljelyn perusteista ja eläintuotannosta kasviensuojeluun asti.
Luomutilalla on siis hyvin tarkat säännöt johon kuuluu, että kemiallisia lannoitteita ei käytetä ollenkaan luomuviljelyssä eikä muussa ruoan tuotannossa. Viljelykasvien ravinne on aito karjanlanta, kuten kompostista saatava lannoite sekä viherlannoitus. Tarpeellinen viljelykierto ja kaikki käytettävät eloperäiset lannoitteet mahdollistavat aidon luomuviljelyn. Typpi ja fosfori ovat sallitusti luomutuotannossa mukana ja kaikissa kasvihuoneissa kasviturvealustan saa lannoittaa vain luonnon omilla lannoitteilla.
Kaikki luonnonmukaisesti kasvatettavat tuotteet saavat lisäksi hivenaineita edistämään vastustuskykyä. Luomuruoan valmistus, pakkaaminen ja maahantuonti ovat tarkoin valvottua. Suomessa Evira hoitaa ja ylläpitää luonnonmukaisesti tuotettujen luomutuotteiden valvontajärjestelmää. Jokaisessa luomutuotteessa on aina kyseisen tuotteen tarkastaneen laitoksen oma tunnus. Tullin tehtävänä on vastata tuontiluomutuotteille asetetusta valvonnasta.
Miten luomutuotantoa valvotaan?
Luomuruoka valmistetaan aina luonnonmukaisista, maukkaista ja aidoista raaka-aineista. Luomutuotteiden valmistusta seurataan hyvin tarkasti asiaan liittyviä Euroopan Unionin luomutuotteiden säädöksiä noudattaen. Säädöksissä määritellään erikseen esimerkiksi, että minkälaiset menetelmät ja raaka-aineet luomuruoan tuotannossa voidaan hyväksyä.
Jalostetuissa luomuelintarvikkeissa saa olla mukana ainoastaan 5% tavanomaisesti tuotettua raaka-ainetta. Vesi ja suola eivät ole maatalousperäisiksi laskettavia raaka-aineita. Luomutuotteissa myös kaikenlainen geenimuuntelu ja ionisoiva säteily ovat täysin kiellettyjä. Luomutuotteissa on sallittua käyttää ainoastaan 47 erilaista lisäainetta, joka on murto-osa siitä kuinka paljon tavanomaisesti tuotetuissa tuotteissa on erilaisia lisä- ja väriaineita. Fosfaatit, aromivahventeet ja kaikki keinotekoiset makeutusaineet kielletään luomuviljelyssä kokonaan. Myydyimmät luomutuotteet ovat tällä hetkellä banaani ja tomaatti. Luomulihan ja erityisin luomumenetelmin valmistettujen leipomotuotteiden kysyntä on myös koko ajan kasvanut.
Miksi luomutuotteet ovat tavanomaista hintavampia?
Luomukananmunat ovat muun muassa tavanomaisia kananmunia hintavampia. Luomukanaloissa on erityinen ulkotarha ikkunoineen ja sisäänmenoluukkuineen. Kanalan lämmityskustannukset ovat normaalia korkeammat ja luomutarkastajan käynti kerran vuodessa maksaa myös selvää rahaa.
Luomurehut maksavat muun muassa siksi, että erilaisia synteettisiä rehuja- ja värejä ei saa luomutuotannossa käyttää. Luomutuottajan pitää myöskin pitää pelloistaan tietty osa viljelemättömänä nurmikasvustona. Lopuksi munat viedään kauppaan, jossa kauppaliike ottaa vielä omansa, eli laittaa luomumunille usein hinnan, josta tulee kaupalle korkeampi kate kuin on tavallisesti tuotetuissa kananmunissa.