Ekologiset ruokavalinnat
Luonnonmukainen ruoan tuotanto ei kuormita ympäristöä samalla tavalla kuin tavanomaisesti viljelty ja tuotettu ruoka. Jokaisen ihmisen tekemät ruokavalinnat ovat noin kolmannes päivittäin aiheuttamastamme ympäristökuormasta. Maailmanlaajuisesti erilaiset ruoka-aineiden tuotantotavat kuormittavat ympäristöä eri tavalla. Lyhyesti sanottuna yksittäisen henkilön ruokavalinnoilla on ympäristön kannalta aina merkitystä.
Minkälaiset tekijät ohjaavat yksittäisen henkilön suorittamia ruokavalintoja? Maailmanlaajuisten tutkimusten mukaan ruoan terveellisyys, hinta, maistuvuus sekä eettiset että ekologiset syyt painavat yksittäisen kuluttajan tekemissä ruokavalinnoissa. Kuluttajat tekevät valinnan aina omalla ostoskäyttäytymisellään, eli kuluttajan suosiessa luomutuotteita kauppiaat voivat tilata luomutuotteita kauppaan jatkossakin. Terveellinen elämäntapa, johon kuuluu luonnonmukaisen ruokavalion suosiminen, liikunta, riittävä määrä lepoa ja painon kurissa pitäminen ovat hyviä valintoja kaikille kuluttajille.
Kasvikunnan tuotteet luovat ruokavalion pohjan
Suomalaisten oma ruokaympyrä suosittelee terveellisten viljatuotteiden hedelmien, kasvisten ja marjojen runsasta käyttöä. Yleisesti suositellaan lihatuotteiden- ja valmisteiden vähentämistä päivittäisessä ruokavaliossa. Ympäristö kuormittuu eniten juuri eläinperäisten tuotteiden, kuten lihavalmisteiden, juuston ja lihan tuotannossa. Erittäin tärkeää on, että aterian päätteeksi ruokaa ei koskaan heitetä pois.
Lihantuotannon ympäristövaikutukset
Lihan tuotannolla on monesti todettu olevan merkittäviä ympäristövaikutuksia. Monilla kuluttajilla syyt liharuoan välttämiseen ovat sekä eettiset että terveysperusteiset. Proteiini on tärkeä lihasta saatava energiaravintoaine, mutta proteiinia saa myös kasvikunnan tuotteista. Eläinperäisten elintarvikkeiden tuotantoon liittyy aina myös monille kuluttajille tärkeä ruoantuotannon eettinen puoli, johon kiinteänä osana kuuluu eläinten hyvinvointi.
Syö sesongin mukaisesti
Suomessa voi syödä terveellisesti ja ekologisesti vuodenajasta riippumatta. Oikea ekoteko on käyttää sesonkien aikaisia ruokavalintoja. Talvella voi syödä syksyn satoa, kuten esimerkiksi juureksia, perunoita ja sipuleita. Talvisen ruokailijan kannattaa ottaa avuksi myös pakastimen aarteet, eli tuoreena säilötyt marjat sekä maistuvat hillot ja mehut. Mustikat, puolukat, vadelmat, mansikat ja herukat ovat melkoisia aarteita talvisena aamuna höyryävän kaurapuuron päällä. Sienet ovat myös yksi runsaudensarvi syksyisessä metsässä. Sienistä saa maistuvaa keittoa ja herkullista salaattia joko pääateriaksi tai aterioiden lisukkeeksi. Ympäri vuoden kannattaa myös syödä kalaa, joka on hyväksi terveydelle.
Ruoanlaiton lomassa on mukava rentoutua vaikkapa pelaamalla suosikkikasinopelejään, joita tarjoaa pokerihuone FI Pokerihuoneen valikoimasta löytyy pelejä joka lähtöön, eli suosittuja videokolikkopelejä, nostalgisia pöytäpelejä, videopokeria jackpot-pelejä pienine ja isoine voittoineen. Kannattaa tutustua tarjontaan.
Suomalainen luonto on erittäin rikas. Metsien aarteet, eli marjat ja sienet kannattaa kerätä talteen. Metsiemme riista on todella ravitsevaa ruokaa vaikkapa perinteisen perunamuusin ja puolukkahillon kera. Kaalilaatikkoa voi tarjota niin kasvis- kuin lihavaihtoehtona. Kasvispihvit, kalapihvit ja lihapihvit, jokaiselle sellaista ruokaa kuin kullekin syöjälle maistuu. Kesällä varhaisperunat ja silli ovat oikeaa herkkujen herkkua.