Suomalaiset luomuruokatapahtumat niittävät vuosittain yhä enemmän kiinnostusta ja hyvää mainetta. Ihmiset haluavat suosia kotimaista, syödä aitoa luomua, voida hyvin ja elää terveellisesti. Tutustutaan kahteen aitoon lähi- ja luomuruokatapahtumaan, jotka ovat tarkoitettu aivan kaikille ihmisille iästä ja sukupuolesta riippumatta. Tärkeää on vain kiinnostus puhtaaseen luomuruokaan, jotta voi pitää hyvää huolta itsestään ja lähimmäisistään.
Maista luomu – luomuruokatapahtuma 2017
Maista Luomu – Luomuruokatapahtuma pidettiin 25.-27.8. 2017. Etelä-Savon maakunnassa sijaitsevassa Juvan kunnassa. Maistuvia herkkuja ja herkullisia tuoksuja täynnä oleva kolmipäiväinen aito luomuruokatapahtuma veti paikalle paljon yleisöä. Paikalla nähtiin myös iso joukko palvelevia ravintoloita ja luomuruoan tuottajia ympäri Suomen. Tapahtumassa valittiin myös Vuoden luomukuluttaja, joka oli Juvalta kotoisin oleva tunnettu muusikko Aija Puurtinen. Maista luomu -tapahtuma alkoi perjantaina ja jatkui lauantaina sekä sunnuntaina kauniissa Wehmaan kartanossa Juvan kunnassa. Aija Puurtinen on ostanut luomutuotteita jo pitkään ja aikoo jatkaa samalla linjalla eteen päin. Puurtinen käyttää sekä aitoa luomuruokaa että aitoa luomukosmetiikkaa.
Lähiruoka & luomu -tapahtuma 21.-23.8.2020
Lähiruoka & luomu -tapahtuma 2020 on tarkoitettu kaikille suomalaisille pientuottajille. Suosittu tapahtuma on omistettu sekä lähiruoalle että erikseen sertifioiduille laadukkaille luomutuotteille. Tapahtumaan osallistuvat yritykset esittelevät yleisölle valikoimiaan, joissa on muun muassa erilaisia perinneruokia ja juustoja, viljatuotteita, juureksia, lihatuotteita, sekä maistuvia proteiinipitoisia tuotteita, kuten hyönteisiä, jäätelöä, erilaisia säilykkeitä ja hamppua. Lähiruoka & luomu tapahtuma 2020 vie ajatukset luomu- ja lähiruokaan antamalla tietoa kotimaisista tuottajista ja raaka-aineista. Kyseisen tapahtuman avajaispäivänä kerrotaan perinteisesti myös Vuoden lähiruokateko -palkinnon saavan henkilön nimi.
Puhdasta, luonnonmukaista ruokaa
Luomutuotanto tarkoittaa aina luonnonmukaista tuotantoa. Luomutuotteet ovat siis valvottuja sekä sovituilla tuotantomenetelmillä tapahtuvaa suomalaista kotieläintuotantoa, kasvinviljelyä että elintarvikkeiden markkinointia ja jalostustoimintaa. Luomutuotantotapa alkaa aina pellolta ja jatkuu valmiisiin kuluttajlle tarjottaviin elintarvikkeisiin asti. Luomutuotantona tuotettuja voivat olla muun muassa kasvikset, marjat, liha, maito ja kananmunat. Luomutuotantoa voivat olla myös jalostetut elintarvikkeet, kuten juusto, leipä, makkarat ja erilaiset makeiset. Luomutuotteena voi myydä ainoastaan tuotteita, joissa niin sanotusta maatalousperäisistä raaka-aineesta on vähintään 95%:a luonnonmukaisin menetelmin tuotettua. Kuluttaja tunnistaa luomutuotteen aina tuotteelle myytävästä luomumerkistä.
Luomutuotannon periaatteet
- Luonnon pitää säilyä aina elinvoimaisena ja puhtaana
- Kaikkien keinotekoisten torjunta-aineiden ja lannoitteiden jatkuva välttäminen on erittäin tärkeää.
- Koti- ja tuotantoeläimille on annettava mahdollisuus lajinomaiseen käyttäytymiseen.
- Luomutuotannossa tapahtuva ympäristöystävällisen energian suosiminen ja energian säästäminen on päivittäin tapahtuvaa toimintaa.
- Tiedäthän, että kaikkia luomutuotteita tuottavia yrityksiä valvotaan tarkasti ja luomutuotteet tuotetaan aina ennalta määrättyjen vaatimusten mukaisesti.
Maistuvia luomutuotteita
Luomutomaatin tuntevat kaikki, sillä se on aina ollut todella maistuva ja suosittu luomutuote. Luomutuotteet ovat varsin suosittuja, vaikka ne saattavat olla tavallisilla menetelmillä tuotettuja tuotteita hintavampia. Monille kuluttajille kuitenkin elintarvikkeiden puhtaus ja luonnonmukaiset tuotantomenetelmät ratkaisevat eniten. Luomutuotteiden käyttö on viime vuosina lisääntynyt sekä Suomessa että ulkomailla. Tietoisuus luomutuotteiden terveyttä antavista ja ylläpitävistä vaikutuksista on myös osaltaan vaikuttanut luomutuotteiden lisääntyvään kulutukseen.
Suomessa luomutuotteita on aina arvostettu hyvin paljon. Joskus tapaa henkilöitä, jotka vain kokeilevat luomutuotteiden käyttöä, mutta palaavat kuitenkin hinnan vuoksi takaisin tavainomaisesti viljeltyjen tuotteiden pariin.
Suomessa säännöllisiä luomutuotteiden käyttäjiä on joka viidennes suomalaisista kuluttajista. Puhtaita, aitoja luomutuotteita Suomessa käyttää säännöllisesti jo hieman yli 20 prosenttia kaikista kotitalouksista. Luomutuotteet ovat selvästi nostaneet tunnettuuttaan ja suosiotaan sitä mukaa, kun ihmisten terveystietoisuus on samanaikaisesti lisääntynyt.
Käytännössä yli puolet kaikista suomalaisista ostaa silloin tällöin luomutuotteita, mutta vain kolmasosa ei juuri milloinkaan. Tietoa luomutuotteiden terveyttä edistävistä ja hyvää tekevistä vaikutuksista siis tarvitaan aina enemmän. Luomutuotteiden kaikkein säännöllisimmät ja aktiivisemmat käyttäjät ovat usein iäkkäitä ja niin sanotusti hyvän tulotason omaavia ihmisiä. Joskus myös lapsiperheet ja nuoret aikuiset käyttävät mielellään luomutuotteita edistääkseen koko perheen, niin lasten kuin aikuistenkin ruokailijoiden terveyttä ja hyvää oloa.